eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska ekonomija otpornija nego što se očekivalo - Blumberg

RT: Ruska ekonomija otpornija nego što se očekivalo - Blumberg
07.07.2022. god.
Ekonomisti poboljšavaju prognoze za tekuću godinu, navodi se u izveštaju

Čini se da je Rusija na putu za mnogo pliću recesiju nego što se prvobitno očekivalo ove godine, izvestio je Blumberg, pozivajući se na stručnjake. Nagli porast isporuke nafte ublažio je uticaj sankcija SAD i EU, kažu oni.

Prema publikaciji, ekonomisti iz "JPMorgan Čejs", "Sitigrup" i drugih velikih banaka smanjuju izglede za pad proizvodnje ove godine na samo 3,5%. Ruski zvaničnici, od kojih su neki predviđali smanjenje od čak 12%, sada se spremaju da ažuriraju svoje prognoze na manje od polovine toga.

„Bokser se sada ponovo kreće nakon što je oboren“, rekao je glavni ekonomista moskovskog kreditnog procenitelja "Ekspert RA" Anton Tabah.

„Došlo je do obaranja, ali je to u velikoj meri nadoknađeno ugodnim izvoznim cenama, čak i sa popustima, i kapacitetom budžeta da uloži novac na problem.

Ekonomija se i dalje "suočava sa najoštrijim padom od najmanje 2009. godine", navodi Blumberg, dodajući da su vladini "brzi potezi da stabilizuje valutu u prvim nedeljama nakon rata sprečili finansijsku krizu i poplavu izvoznih prihoda".

Podaci Razvojnog centra pri Moskovskoj visokoj ekonomskoj školi pokazali su da je industrijska proizvodnja u Rusiji u maju porasla za 1,7% u odnosu na prethodni mesec.

„Prekid smanjenja u maju mogao bi biti znak da su se proizvođači u početku prilagodili šoku antiruskih sankcija“, navodi centar.

Ekonomisti su istakli da je oporavak proizvodnje nafte kao rezultat rastuće domaće tražnje i prelazak na izvozne kupce u Aziji veliki pokretač ruske ekonomije. Proizvodnja gasa je bila još jedan ključni ekonomski pokretač, koji je podstakao rast prihoda usljed skoka cena.

„Nismo na nivou stresa koji smo pretpostavljali za 2022. godinu“, rekao je za Blumberg ekonomista "Rosbanke" Jevgenij Košelev.

„Treba očekivati bolje trendove jer su i budžetska i monetarna politika sveukupno stimulativne.


Izvor: RT


Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / Anadolu Agency / Contributor / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Savetnici bivšeg američkog predsednika razmatraju kazne za nacije koje žele da trguju nacionalnim valutama, preneo je list


Moskva će preduzeti mere koje služe njenim interesima, izjavio je Dmitrij Peskov

Moskva koristi multilateralne formate van kontrole SAD da bi zaobišla ograničenja, izjavio je ministar spoljnih poslova


Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev

Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva


Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Ostale novosti iz rubrike »